Nedan är ett CV i löpande text, ett utförligare CV i PDF-format finns här.

John Kinell, lyrisk baryton, sågs senast i lajvoperan Anfasia som spelas på övergivna platser i Halland sedan hösten 2011, innan dess som Mr. Darcy i Vadstena-Akademiens uppsättning av Stolthet och Fördom. Tidigare har han framträtt på flera operascener, bl.a. i Värmlandsoperans uppsättning av Rigoletto vintern 2010, och man har kunnat se honom i SVT:s produktion Hotell Opera.

Han etablerade sig tidigt som romanssångare med sin varma klang och musikaliska intelligens. Bland annat gjorde han en sverigeturné i Rikskonserters regi i början av 2006 och han har framträtt på t.ex. Båstad Kammarmusikfestival och Musik vid Siljan samt hos kammarmusikföreningar runt om i Sverige.

Han har framträtt med orkestrar som t.ex. Sveriges Radios symfoniorkester, Göteborgs symfoniker och Dalasinfoniettan och dirigenter som Nicholas McGegan, Tobias Ringborg, David Björkman, B Tommy Andersson och Olof Boman. Dessutom är han ofta anlitad som solist i oratorier.

Tillsammans med pianisten Jonas Olsson vann han år 2003 andrapris i Pentti Koskimies Lied competition och deras samarbete har fortsatt sedan dess. 2004 vann han andrapris i Ljunggrenska tävlingen och samma år blev han Christina Nilsson-stipendiat och Ordet och Tonens Lanseringsstipendiat.